İçindekiler
Morton nöraması, ayak tabanındaki sinirlerin sıkışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum genellikle 2.3. ve 4. parmakların arasındaki sinirlerin sıkışmasıyla meydana gelmektedir. Bu sıkışma ile birlikte, kişide ağrı ve iltihaplanma şikayetleri görülür. Bu şikayetlerin yanı sıra ayak parmaklarında yanma, karıncalanma ve ayak tabanında hassasiyet şikayetleri de görülmektedir.
Morton Nöroma Semptomları Nelerdir?
Morton nöroma semptomları, genellikle kişilerde ayaklarda ve parmaklarda ağrı ve hassasiyet şikatleri ile birlikte görülmektedir. Yaygın olarak görülen motor nöroma semptomları ise şunlardır;
Ayak parmaklarında yanma ve karıncalanma (özellikle 3. ve 4.)
Ayak tabanında ağrı
Ayak tabanında taşlaşma hissi
Ayak parmakları arası şişlik
Aktivite sonrası artan ağrı
Morton Nöroma Belirtileri
Morton nöroma belirtileri, genellikle kişilerde aynı bulgular ile karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtiler kişiden kişiye göre, seviyeleri ve süreleri değişebilmektedir. Morton nöromaya eşlik eden başka bir rahatsızlığın varlığı ya da sinir sistemi üzerindeki başka bir rahatsızlık, morton nöroma sürecini daha da fazla etkileyebilmektedir. Morton nöroma belirtileri arasında şunları sayabiliriz;
Ayak parmaklarında yanma ve karıncalanma (özellikle 3. ve 4.)
Ayak tabanında ağrı
Ayak tabanında taşlaşma hissi
Ayak parmakları arası şişlik
Aktivite sonrası artan ağrı
Morton Nöroma Egzersiz
Morton nöroma egzersiz programı, kişinin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayak tabanındaki sıkışan ve hasar gören sinirlerin de iyileşmesine katkıda bulunur. Morton nöroma egzersiz programı içeriğinde, genellikle şu başlıkları içeren bir rehabilitasyon programı uygulanmaktadır:
Aktif ve pasif germe hareketleri
Masaj uygulamaları
Eklem hareket açıklığı egzersizleri
Güçlendirme egzersizleri
Mobilizasyonlar
Bu başlıklar altında oluşturabileceğimiz, genel bir egzersiz programı ise şunları içerebilir:
1. Ayak Parmaklarını Germe
Oturun ve bir bacağınızı diğer dizinizin üzerine koyun. Parmaklarınızı dikkatlice gerin ve 15-30 saniye boyunca bu pozisyonda tutun. Aynı hareketi diğer ayakta da yapın.
2. Ayak Tabanı Masajı
Bir tenis topu veya küçük bir masaj topunu yere koyun. Ayak tabanınızla topu yuvarlayarak masaj yapın. Her ayakta 1-2 dakika uygulayın.
3. Ayak Parmaklarını Hareketlendirme
Oturun ve ayak parmaklarınızı yukarı kaldırın, ardından yavaşça bırakın. 10-15 kez tekrarlayın.
4. Ayak Arkını Oluşturan Kasları Güçlendirme
Ayakta durun ve direnç lastiğini ayak tabanınızın altına yerleştirin. Lastiği yavaşça çekerek ayak kavisini güçlendirin ve 15-30 saniye tutun. 3-5 kez tekrarlayın.
5. Ayak Parmaklarını Kuvvetlendirme
Ayakta durun ve parmaklarınızı sıkın, ardından gevşetin. Bu hareketi 10-15 kez tekrarlayın.
6. Ayak Tabanında Germe
Oturun ve bir bacağınızı düz bir şekilde uzatın. Ayak parmaklarınızı kendinize doğru çekin ve 15-30 saniye boyunca bu pozisyonda tutun. Aynı hareketi diğer ayakta da yapın.
Morton Nöroma Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Morton nöroma tedavi edilmezse, semptomlar genellikle zamanla daha da kötüleşmektedir. Sinir sistemini de etkileyen bir durum olduğu için, kişilerde uzun vadede etkilenimi daha fazla olmaktadır. Bu etkilenimler arasında şunları sayabiliriz;
Ağrının şiddetlenmesi
Ayakta hareket kısıtlılığı
Sinir hasarı
Ayakta biyomekanik değişimler
Sosyal ve psikolojik etkilenimler
Morton Nöroma Bacakta Ağrı Yapar Mı?
Morton nöroma bacakta ağrı yapar mı sorusuna verilebilecek en uygun cevap, evet yapabilir olucaktır. Çünkü morton nöroma, genellikle ayak tabanında ve parmaklarında ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Ancak bu durum, kişinin bacaklarında da ağrı hissetmesine sebebiyet verebilmektedir. Sinir sistemini de etkileyen bir durum olduğu için, tek başına ayakta hissedilen bir durum olarak değerlendirilmemelidir.
Morton nöromanın bacakta da ağrı yapma sebepleri arasında şunları gösterebiliriz;
Sinir yayılımı ve sıkışmasından kaynaklı durumlar
Yürüyüş ve duruş değişikliklerine bağlı olarak gelişen durumlar
Morton Nöroma Ağrısı Nasıl Olur?
Morton nöroma ağrısı nasıl olur sorusu, sıkça karşımıza çıkan bir durumdur. Çünkü bu ağrıyı çok farklı şekillerde hisseden ve de bunu tam açıklayamayan durumlar ile de karşılaşmaktayız. Bundan dolayı da, bu soru çokça sorulmaktadır.
Morton nöroması olan kişilerde yaşadıkları ağrı durumlarını aşağıdaki başlıklarla açıklayabiliriz;
Yanma ve karıncalanma şeklinde
Keskin ve batıcı ağrı şeklinde
Ayak tabanında taş varmış gibi hissetme
Uyuşma ve hissizlik
Morton Nöroma Kendiliğinden Geçer Mi?
Morton nöroma kendiliğinden geçmesi çok nadirdir ve genellikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde, semptomlar zamanla kötüleşebilmektedir.
Morton nöromanın tedavi edilmeden, kendiliğinden geçip geçmeyeceği, ağrının şiddetine, sinirin sıkışma derecesine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır.
Morton Nöroma Tedavisi
Morton nöroma tedavisi, ameliyat olmadan ve ameliyat olarak ikiye ayrılmaktadır. Tedavisinde hedeflenen başlıklar arasında, semptomları hafifletmek ve sinir üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışmak sayılabilir.
Ameliyat dışı tedavi yöntemleri arasında şunları sayabiliriz;
Ayakkabı değişiklikleri
Geniş ve rahat ayakkabılar giyilmeli, yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınılmalıdır.
Ortopedik destekler
Kişiye özel tabanlık kullanımı ve metatarsal ayak parmak pedleri kullanılabilir.
İlaç tedavisi
Ağrı kesici ve anti-inflamuar ilaçlar, doktor kontrolünde kullanılabilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon
Ayaklara yönelik germe, kuvvetlendir ve mobilizasyon çalışmaları yapılabilir.
Masaj uygulamaları
Ayaktaki ağrı ve ödem için, tıbbi masaj yöntemlerine başvurulabilir.
Steroid enjeksiyon uygulamaları
Ultrason altında kortizol uygulamasu yapılabilmektedir.
Yaşam tarzı değişiklikleri
Ağrıyı tetikleyen hareketlerden kaçınmak ve de ayaklara fazla yük bindirmemek sayılabilir.
Bu yöntemlerden sonuç alınmaz ise şayet, ameliyat planlanmalıdır.
Morton Nöroma Ameliyatı Hakkında
Morton nöroma ameliyat ile tedavisi; sıkışan parmaktaki sinirin gevşetilmesi ve sıkışmaya neden olan dokuların serbestleştirilmesini kapsamaktadır. Ayrıca sinir dokusunda belirgin bir kalınlaşma ya da kitle oluşumu varsa, bu kitle de çıkartılır.
Ameliyattan sonra klinik belirtilerde belirgin bir iyileşme görülür ve hastaların hepsi sonuçtan çok memnun kalırlar. Bu nedenle, yaşı ve hastalık evresi ne olursa olsun, ameliyat dışı yöntemler ile iyileşme saptanamayan morton nöromalı hastalarda ameliyattan kaçınılmamalıdır.
Ameliyattan 10-14 gün sonrasında yara yeriniz iyileşecektir. Ameliyattan sonra ilk 1 hafta yürürken üzerine çok yük verilmemeli, yürürken yükün çoğunluğunu topuğa verilmeye gayret edilmelidir.
Sporcu hastalar yaklaşık 2.-3. haftalarda düşük yoğunluklu egzersizlere başlayıp, kademeli olarak antrenman yoğunluğu artırılır. Tam spora dönüş 6 hafta civarında olmaktadır.
Morton Nöroma Tabanlık Önerileri
Morton nöroması tedavisinde, doğru tabanlık seçimi, semptomları hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Tabanlıklar, ayak tabanındaki basıncı dağıtarak, sinir üzerindeki baskıyı azaltabilir ve rahatlama sağlamaktadırlar.
Sonuç
Morton nöroması, ayak tabanındaki sinirlerin sıkışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve genellikle 2. 3. ve 4. parmaklar arasındaki sinirleri etkiler. Bu sıkışma, ayak parmaklarında yanma, karıncalanma, taşlaşma hissi ve ağrıya yol açar. Morton nöromasının semptomları arasında ayak tabanında ağrı, parmaklarda yanma ve karıncalanma, taş varmış gibi hissetme ve şişlik bulunur. Tedavi edilmediğinde, ağrı şiddetlenebilir, hareket kısıtlılığına neden olabilir ve sinir hasarı riski artar. Tedavi seçenekleri arasında ayakkabı değişiklikleri, ortopedik destekler, ilaç tedavisi, fizik tedavi, masaj ve steroid enjeksiyonları yer alır. Ameliyat seçeneği, diğer tedavilerle sonuç alınamadığında değerlendirilir ve genellikle sinirin gevşetilmesi ve sıkışmaya neden olan dokuların çıkarılmasını içerir. Tabanlık kullanımı da semptomları hafifletebilir, ayak tabanındaki basıncı dağıtarak rahatlama sağlar.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgi ve farklı konular hakkında bilgi almak isterseniz, sitemizin ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.