top of page
Capron Türkiye - Kişiye Özel Ortopedik Tabanlık Arka Plan
Görüntülü Görüşme İçin Kulaklık Takan Kişi

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

Yazarın fotoğrafıMustafa Samur

Plantar Fasiit Nedir?

İçindekiler


Plantar Fasiit Nedir?

Plantar Fasiit Nedir?

Plantar fasiit nedir? Plantar fasiit, ayak tabanında bulunan plantar fasya adı verilen kalın bağ dokusunun iltihaplanması durumudur. Plantar fasya, topuktan başlayıp parmak uçlarına kadar uzanan bir doku şerididir ve ayak tabanının desteklenmesine yardımcı olur.


Plantar Fasiit Nasıl Geçer?

1. Dinlenme ve Aktivite Modifikasyonu

Ağrıyan Ayakta Dinlenme: Özellikle ağrıyı tetikleyen aktivitelerden kaçının.

Aşırı Yüklenmeden Kaçınma: Uzun süre ayakta kalmaktan veya yüksek etkili egzersizlerden kaçının.

2. Buz Uygulama

Buz Kompresleri: Günlük birkaç kez, 15-20 dakika süreyle topuk bölgesine buz uygulamak, iltihabı azaltabilir.

3. İlaçlar

4. Fizik Tedavi ve Egzersizler

Germeler ve Güçlendirme Egzersizleri: Plantar fasiiti hafifletmek için topuk ve ayak tabanı kaslarını esneten egzersizler.

Topuk Germesi: Duvara yaslanarak, bir bacağınızı geriye doğru uzatıp, topuğunuzu yere bastırarak gerilme hissi oluşturun.

Ayak Parmaklarıyla Yürüyüş: Ayak parmaklarınız üzerinde kısa mesafelerde yürüyüş yapın.

Fasyaya Masaj: Ayak tabanına masaj yaparak rahatlama sağlayabilirsiniz.

5. Ayakkabı Düzenlemeleri

Uygun Ayakkabılar: Destekleyici tabanlı ve düzgün uyumlu ayakkabılar giyin. Sert tabanlı,düz ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.

Özelleştirilmiş Tabanlıklar: Kişiye özel yapılan Capron tabanlıklar ayak arkını destekleyerek ağrıyı hafifletebilir.

6. Gece Atelleri

Gece Atelleri: Ayak bileğinizi gece boyunca belli bir pozisyonda tutarak, plantar fasyanın sabahları daha az ağrıması sağlanabilir.

Plantar Fasiit Egzersizleri

Plantar fasiit egzersizleri, plantar fasyayı rahatlatma amacıyla yapılmaktadır.


Plantar Fasiit Nedir?

Plantar Fasiit Ayakkabısı

Plantar fasit ayakkabısı; özellikle topuk bölgesinde iyi bir yastıklama özelliğiyle darbe etkilerini azaltarak ağrıyı hafifletebilir. Ayakkabının esnek olması, adım atarken ayak tabanının doğal hareketini destekler ve rahatlık sağlar.

Düztabanlı ayakkabılar, plantar fasiit semptomlarını kötüleştirebilir. Yüksek topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir ancak bu topuk yüksekliği aşırı olmamalıdır. Ayakkabının ayağa tam oturması ve rahat bir uyum sağlaması önemlidir.

Plantar Fasiit İğnesi

Plantar Fasiitin tedavisinde kortikosteroid , prp ve hyalüronik asit iğneleri kullanılabilir.Sizin için uygun olan iğneye doktorunuz karar vermektedir.

Plantar Fasiit Çorabı

Plantar fasiit çorabı kompresyon ve yastıklama özelliğiyle ayağın altındaki yükü hafifleterek ağrıyı azaltır ve iyileşmeyi hızlandırır.


Plantar Fasiit Nedir?

Plantar Fasiit İçin Tabanlık

Plantar Fasiit ayakkabı tabanlığı tedavi için önerilmektedir. Tabanlık ayağa binen yükü tabana eşit olarak dağıtmaktadır. Kliniğimizde uyguladığımız karbon içerikli tabanlıklarımız ağrılarımızı hafifletmekte ve ayak arkınızı desteklemektedir. Tabanlıklar hakkında bilgi almak için kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Plantar Fasiit Gece Ateli Kullananlar

Plantar fasiit tedavisinde kullanılan gece ateli, ayak tabanındaki gerilimi azaltmak ve iyileşme sürecini desteklemek için oldukça etkili olabilir. Gece ateli, genellikle uyku sırasında ayağı belirli bir pozisyonda tutarak plantar fasyanın gerilmesini ve iyileşmesini sağlar.

Sonuç

Plantar fasiit, ayak tabanındaki plantar fasya adlı bağ dokusunun iltihaplanmasıdır. Bu durum genellikle topukta ağrıya neden olur. Tedavi yöntemleri arasında dinlenme, buz uygulama, ağrı kesiciler, fizik tedavi egzersizleri ve kişiye özel tabanlıklar yer alır.

Gece atelleri, ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeyi desteklemek için kullanılır. Ayrıca, özel tabanlıklar ve kompresyon çorapları da ağrıyı azaltabilir. İğne tedavileri, doktorun önerisine göre uygulanabilir. Plantar fasiiti yönetmek için, ayakkabılarınızın destekleyici olması ve egzersizlerin düzenli yapılması önemlidir.


38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page